Så undviker du punka i däcken

När du har en fin cykel med batteri och elmotor så att det blir lätt i uppförsbacken så vill du inte fastna halvvägs upp med punka. Vi ska ta en titt på huvudsakerna du bör tänka på för att hålla dig borta från punktering i dina cykeldäck.

Om det ska vara kul på hjul så får det ju inte bli punka!

Se efter var du cyklar

Om du kommer farandes och ser att det har krossats glas på cykelvägen eller annan plats ska du stanna eller väja. Cykla inte över vassa föremål! Dina däck klarar inte vad som helst. Inte ens om det är en fatbike scooter.

Vi tipsar om att hålla utkik omkring busskurer såväl som platser där folk kan sitta invid en cykelväg. Där blir det lätt flaskor som krossas. Du bör också tänka på att detta ofta sker på helgen.

Ha rena däck

Däck som har små stenar och annat smuts kan slitas snabbare. En liten sten som ligger i däcket och gnids mot gummit kan ju till slut göra hål på det. Rengör däcken regelbundet för att undvika detta problem.

Insidan av däcket ska också servas och rengöras. Om du har fått en punka så kan det ligga rester kvar på insidan. Dessa ska du plocka bort!

Se över däckets lufttryck

Det är aldrig bra med för lite luft i däcket. Då kan du få genomslagspunktering av att köra mot en kant eller ett vasst föremål. Ta reda på vilket lufttryck ditt däck ska ha och håll dig till det. Det här är också något som leder till Wheels 4 Fun, det vill säga kul på hjul för det är roligare att cykla med fulla däck!

Se till att däcket sitter som det ska

Om ett däck sitter fel kan det leda till skav och punka. Serva cykeln på verkstad och be om att få däcket monterat på rätt sätt för att undvika punka.