5 fördelar med att byta bilen mot cykel

Om du går i tankar om att byta bilen mot cykel så kan du behöva lite motivation. Det är trots allt rätt så bekvämt att ta bilen överallt. Men om du inser att du kan spara tid, pengar och dessutom bli friskare av att välja cykeln för nästa ärende så kanske du låter bilen stå.

Det är också viktigt att inse att det inte behöver vara antingen eller. Behåll bilen men dra nytta av fördelarna som kommer med att använda elcykel eller traditionell cykel med jämna mellanrum. Låt oss kika på 5 fina fördelar med att byta bilen mot cykel för att sporra dig mot en bättre vardagsekonomi.

  1. Cykeln är bra för din hälsa

När du cyklar så tränar du och det är bra för din hälsa. Du får bättre kondition och kan också se andra positiva hälsoeffekter av regelbundet cyklande. Faktum är att regelbunden cykling kan minska risken för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar, stroke och diabetes.

Det stärker också musklerna, förbättrar rörligheten i lederna och ökar den mentala hälsan genom att minska stress och ångestnivåer. Detta oavsett om du trampar fram på en sportcykel utan motor eller en trehjuling med plats för hund och barn i lådan!

  1. Det kan bli lättare att komma fram

I en undersökning i Stockholmsregionen fick 20 hushåll testa att ersätta alla bilresor under milen med en elcykel. Detta ledde till att korta bilresor minskade med 83 procent och de flesta hushållen tyckte att det var lätt att byta bilen mot cykel.

Det finns ju platser där det blir bra mycket enklare att ta sig fram med cykeln. Parkering är aldrig något bekymmer och du kan glömma allt om bilköer. På så vis kan det faktiskt bli mycket lättare att klara vardagen med en bra cykel eller kanske med en billig moped som också ger smidiga turer.

elcykel last
Det går att få med sig mycket på en elcykel!
  1. Det är bra för miljön

Det är miljövänligt att cykla. Till skillnad från bilar som släpper ut växthusgaser och bidrar till luftföroreningar så handlar det om noll utsläpp med cykeln. Genom att välja att cykla istället för att köra bil kan du minska ditt koldioxidavtryck avsevärt och hjälpa till att bekämpa klimatförändringarna. Det är ett litet steg som gör stor skillnad för miljön när flera tar det samtidigt.

  1. Du spar pengar

Att äga och underhålla en bil kan vara dyrt. I kostnaderna ingår bränsle, försäkring, service, parkeringsavgifter och avskrivningar. Däremot är cyklar mycket billigare att köpa och ta hand om. Du sparar pengar på bränsle, försäkring och reparationskostnader. Dessutom erbjuder många städer gratis eller billig cykelparkering som skyddar cykeln mot stöld vilket ytterligare minskar dina utgifter.

  1. Det blir bättre flöde i trafiken

Cyklar tar mindre plats på vägen jämfört med bilar vilket bidrar till att minska trafikstockningarna. I stadsområden kan cykling ofta vara snabbare än att köra bil. Detta särskilt under rusningstid. Genom att byta till cykel bidrar du till ett jämnare trafikflöde och minskar tiden du fastnar i bilköer.

cykelvägar
Det finns ju även cykelvägar som är enbart för dig som cyklar

Cykeln är en insats för din livskvalitet

Att cykla kan förbättra din livskvalitet avsevärt. Det ger en känsla av frihet samtidigt som du kommer närmre naturen. Detta är sådant som bilen inte kan ge på samma sätt. Du kan utforska nya rutter, njuta av naturen och uppleva ditt bostadsområde från ett annat perspektiv. Cykling kan också leda till fler sociala interaktioner eftersom du är mer benägen att träffa och engagera dig i människor jämfört med att vara isolerad i en bil.

Den som cyklar stannar inte så sällan till för att prata med andra som också cyklar eller är ute och går. Du får den där kontakten som är så viktig för att vi ska uppleva livskvalitet och glädje i vardagen.

Är det dags att byta bilen mot cykel?

Att byta från bil till cykel kan förvandla din dagliga pendling till en hälsosammare, mer kostnadseffektiv och miljövänlig upplevelse. Det går att leva utan bil och cykeln gör detta liv så mycket enklare.

Oavsett om du vill förbättra din hälsa, spara pengar eller minska din miljöpåverkan så erbjuder cykling en rad fördelar som gör det till ett värdefullt alternativ till bilkörning. Men sälj inte bilen på en gång. Börja med att byta vissa ärenden till cyklande ärenden. När du märker att du använder bilen mindre och mindre kan det vara dags att på allvar fundera på att sälja den.