Bila till Italien – Checklista inför din bilresa

Det är dags för sommarens bilresa och nu bär det av till Italien. Oavsett om du har bilat många gånger förr eller om det är den första bilutflykten till ett annat land så är förberedelser A och O. För att bila till Italien måste du tänka på vad du ska ta med dig och hur du planerar din rutt.

Här är en checklista med 10 saker du bör ha i åtanke då du ska bila till södra Europa.

Bila till Italien – 10 viktiga förberedelser

 1. Se till att bilen är redo

Visst finns det verkstäder på väg till Italien men dessa vill du ju helst undvika. Förbered din bil med service. Se också till att den är ren utvändigt och invändigt. Du kan köpa bra bilvårdsprodukter som du använder inför din resa och produkter som du tar med dig.

Oavsett hur gammal din bil är eller vilket bilmärke det rör sig om så är det inte så dumt att ha saker som sämskskinn med. När rutan sprayas av lera då du kör på regnvåta skogsvägar mellan två byar så är du glad att ha detta med dig!

Fordonskontroll inför bilning bör inkludera:

 • Oljebyte
 • Kontroll av däckens tryck och slitbana
 • Bromsinspektion
 • Kontroll av lampor
 • AC system (det kan vara varmt att bila till Italien!)
väg utan asfalt
Om det regnar på denna väg kan det bli riktigt lerigt och svårt att se genom vindrutan
 1. Planera din rutt

Det är smart att planera rutt i förväg. Du kan använda en tjänst online för att planera rutt och du kan också använda Waze. Ta hänsyn till faktorer som avstånd, beräknad restid och intressanta platser längs vägen. Se till att inkludera rastplatser och potentiella övernattningsplatser i din plan.

Du kan boka detta online och det kanske känns tryggast. Om det finns möjlighet till lite äventyrlighet kanske du tar med ett tält. Då får du kolla upp campingplatser där du och ditt resesällskap kan sova över och få viktiga saker som dusch och toalett.

 1. Försäkring

Du bör förstås också vara försäkrad oavsett om du ska bila till Italien eller om du åker dit med flyg. Du bör ha en försäkring som täcker problem som uppstår med din bil. Om du måste laga den eller få hjälp med att byta däck är det ju skönt om detta inte innebär en alltför stor kostnad.

Dessutom kan det vara klokt att se på försäkring för medicinska nödsituationer när du ska bila till Italien från Sverige.

Fler tips om reseförsäkring:

 1. Internationellt körkort (IDP)

Ett svenskt körkort är giltigt i Italien. Om du av någon anledning har körkort från ett annat land så måste du ha ett internationellt körkort. Det är viktigt att ha ett korrekt och lagligt körkort när du ska bila ner till Italien. Det är till exempel en hjälp om du stoppas av polis eller i händelse av en olycka.

 1. Vägtullar och vägkostnader

Många europeiska länder, inklusive Italien, kräver betalningar för att använda vissa vägar. Det kan förstås vara det värt att betala en vägtull då det kortar ner restiden. Detta är dock något du ska vara medveten om innan du åker.

Om du vill planera din resa så att du slipper vägtullar så ska detta inkluderas i din rutt. Waze ger dig möjligheten att göra detta. Du kan be om en annan rutt varpå du kör på en äldre väg där det inte kostar pengar.

Inkludera kostnader för vägtullar i din budget för din bilsemester till Italien. Du måste kolla var dessa finns i alla länder som du kommer att köra igenom.

Italiensk väg
Ibland kan en äldre väg vara ett vackrare alternativ
 1. Första hjälpen kit

Förbered en nödsats för din bil, inklusive en första hjälpen-kit, reflekterande säkerhetsväst, varningstriangel, brandsläckare och ficklampa. I vissa länder är det ett lagligt krav att ha med sig några av dessa föremål i bilen.

 1. Backup navigationssystem

Även om ett GPS-system är mycket användbart så bör du alltid ha med dig uppdaterade fysiska kartor som backup. De kan vara ovärderliga om dina digitala system misslyckas eller om du befinner dig i områden med dålig signal.

Det går att plocka upp kartor från turistbyråer längs vägen men enklast är nog ändå att skriva ut dessa från nätet. Förlita dig inte helt och hållet på alla digitala verktyg då du ska ut och köra på landsbygd där det kanske inte alls finns master för mobiler och internet.

bil GPS
Se till att du har alternativa hjälpmedel för att hitta rätt på vägen
 1. Boende

Planera och boka ditt boende i förväg om det är viktigt för dig med bekvämt boende. Detta speciellt under högsemesterperioder då platser kan vara fullbokade. Om du har barn med dig i bil till Italien så är det särskilt viktigt att inse att de kan behöva normalt boende längsmed vägen.

Om det är en varm sommar är det också smart att se på möjligheten till hotell med pool. Då får ni en riktigt bra paus med mycket lek och rörelse för de små. Att svalkas av i en pool på vägen gör det mycket enklare att bila till Italien!

 1. Lokala trafikregler

Bekanta dig med körreglerna och reglerna i varje land du ska köra igenom. Detta inkluderar hastighetsbegränsningar, parkeringsregler och alla unika bestämmelser som miljözoner i vissa städer.

Du bör också beakta att sydländska förare har ett temperament som kan skilja sig en del från det svenska. Att någon tutar på dig betyder inte nödvändigtvis att de är arga. Och det betyder heller inte att du har gjort något fel. Ta chansen och upplev hur det känns att tuta helt enkelt för att det är okej att göra det!

Se detta innan du kör i Italien:

 1. Grundläggande förberedelser av packning

Glöm inte grunderna vad gäller din packning då du ska bila till Italien. Du behöver tillräckligt med mat och vatten för resan, eventuella nödvändiga mediciner, en bra spellista eller ljudböcker för bilresan och en telefonladdare eller powerbank.

Dessutom kanske du vill ta med dig en scooter, balansbilar för barnen eller en trehjuling om det finns plats för detta i ditt fordon. Dessa mindre fordon kan vara vad du behöver för att röra dig smidigt i en stadskärna eller på ställen där du inte har lust att leta efter parkering för din bil.

 

Detta bör hjälpa dig att få en säker och trevlig bilresa från Sverige till Italien. Kom ihåg att ge detta äventyr gott om tid. Att bila till Italien handlar ju lika mycket om vägen dit som det du kommer att upptäcka när du har kommit fram!